Simptomele hepatitei

Hepatita si simptomele ei imbraca o multime de forme, tocmai de aceea este considerata o boala parsiva, greu de depistat in lipsa unui control medical de specialitate.

Iata care sunt principalele tipuri si simptome de hepatita.

Hepatita este o boala a ficatului, cauzata in principal de o infectie virala (adica de virusi hepatici) dar si de elemente toxice (in acest caz vorbim de heptaita toxica).

Toate formele de hepatita pot cauza leziuni la nivelul ficatului, leziuni care pot evolua intr-o boala deosebit de grava, ciroza!

Iata simptomele hepatitei in functie de natura ei.

Hepatita A

Virusul hepatitei A se transmite prin alimente si apa contaminate, o igiena precara sau contact sexual cu o persoana infectata.

Simptomele variaza de la un pacient la altul si in functie de varsta. La copii hepatita A poate fi asimptomatica, adica sa nu reprezinte niciun simptom vizibil.

In rest, in premele stadii, boala poate fi asociata cu oboseala, dureri abdominale, greturi, dureri de cap, diaree.

Odata ce ai scapat de hepatita A nu te mai infectezi cu acest virus pentru ca organismul dezvolta anticorpi, la fel ca in urma unui vaccin.

Hepatita de tip B

Este o forma mult mai periculoasa decat hepatita tip A, putand duce la aparitia de tesut cicatricial in ficat, ce poate degenera in cancer sau ciroza si care poate duce in final la moarte.

Simptomele hepatitei B sunt: icterul (ingalbenirea pielii si a ochilor), oboseala care persista inexplicabil de mult (zile, chiar saptamani), lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, greturi, febra.

Hepatita de tip C

Este cea mai raspandita forma de hepatita si este responsabila de a aparitia a simptome hepatita30% din ciroze la nivel mondial. Este tipul de hepatita care evolueaza intr-o forma cronica (adica nu se mai vindeca niciodata).

Ca si celelalte tipuri se transmite prin contact sangvin sau sexual  cu o persoana infectata.

Simptomele sunt greu de observat fiind mult mai scazute in intensitate decat la alte tipuri de hepatita: disconfort in partea dreapta sub coaste (in zona ficatului), ficat marint, dureri musculare si articulare, mancarimi si pete rozalii pe palme.

Tocmai din cauza simptomelor reduse si atipice, multi pacienti duc boala pe picioare si o descopera abia in stadiile tarzii, cand e mult mai greu, daca nu imposibil, de tratat…

Hepatita de tip D

Poate fi atat o infectie acuta, cat si una cronica, iar de transmis se transmite la fel ca majoritatea formelor de hepatita (prin contaminare de la o persoana infectata).

Ca o particularitate a acestui virus, el se dezvolta de multe ori asociat cu virusul hepatitei B, de aceea, atunci cand nu este asociata cu hepatita B, hepatita D este mult mai usor de tratat.

Simptome: icter, greata, anorexie, urina de culoare inchisa, insomnii, tulburari de personalitate, tulburari de concentrare.

Hepatita toxica

Este considerata una dintre cele mai usoare forme de hepatita (alaturi de cea de tip A), deoarece nu este provocata de un virus ci de intoxicatia ficatului cu anumite substante (intoxicatie cu ciuperci, solventi, diverse otravuri).

Desi de regula boala inceteaza odata cu incetarea expunerii la aceste substante, o expunere indelungata poate produce leziuni la nivelul tesuturilor hepatice, leziuni ce pot evolua in ciroza.

Simptomele hepatitei toxice pot merge de la icter, greturi, scaderi in greutate, pierderea poftei de mancare, convulsii si chiar coma, in cazurile de intoxicatie grava.

Merita retinut faptul ca in afara de hepatita A, toate celelalte forme de hepatita sunt boli grave care, netratate corespunzator pot provoca moartea.

Cei mai vulnerabili sunt cei care au o igiena precara, relatii sexuale cu mai multi parteneri, cosumatorii de droguri injectabile, cei care dorm si mananca la comun, in conditii precare (cresele, spitalele, azilurile, puscariile etc.), precum si membrii familiilor unei persoane infectate.

Pentru depistarea si tratarea hepatitei este obligatoriu un control medical de specialitate, efectuat cel putin o data pe an.

Trimite comentariul

Completeaza numele

Numele este obligatoriu

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

Secretul fetelor inteligente © 2016 Toate drepturile rezervate